Tahsilat Genel Tebliği (Seri: B Sıra No: 9)

 

8 Ocak 2016 CUMA
Resmî Gazete
Sayi : 29587

 

TEBLIG

 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:


TAHSILAT GENEL TEBLIGI
(SERI: B SIRA NO: 9)


Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebligde, Artvin Iline bagli Murgul Ilçesinde 11/11/2015 ve 13/11/2015 tarihleri arasinda meydana gelen dogal afet nedeniyle Bakanligimizca 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun 13 üncü ve 15 inci maddeleri kapsaminda mücbir sebep hali ilan edilen bu ilçedeki amme borçlularinin Bakanligimiza bagli vergi dairelerine olan borçlarinin 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesine yönelik açiklamalar yapilmasi amaçlanmaktadir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Teblig, 6183 sayili Kanunun 48 inci maddesinin altinci fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.
Kapsama giren mücbir sebep hali
MADDE 3 – (1) 213 sayili Vergi Usul Kanunu kapsaminda Bakanligimizca, Artvin Iline bagli Murgul Ilçesinde 11/11/2015 ve 13/11/2015 tarihleri arasinda meydana gelen dogal afet nedeniyle bu ilçedeki mükellefler için 11/11/2015 ila 29/2/2016 tarihleri arasinda (bu tarihler dâhil) vergi uygulamalari bakimindan mücbir sebep hali ilan edilmistir.
Kapsama giren amme alacaklari
MADDE 4 – (1) Dogal afet nedeniyle ilan edilen mücbir sebep hali kapsamindaki amme borçlularindan aranilan;
a) Vadesi mücbir sebep halinin basladigi tarihten önceki her türlü amme alacaklarinin,
b) Mücbir sebep halinin basladigi tarihten önce tahakkuk etmis olup, vadesi mücbir sebep hali ilan edilen tarih ile mücbir sebebin sona erdigi tarih araligina rastlayan her türlü amme alacaklarinin,
c) Ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin basladigi tarih ile sona erdigi tarih araligina rastlayan her türlü amme alacaklarinin,
ç) Mücbir sebep hali ilan edilen tarih ile mücbir sebebin sona erdigi tarih arasinda yillik olarak tahakkuk eden amme alacaklari ile her ne sekilde olursa olsun vadesi bu tarih araligina rastlayan her türlü amme alacaklarinin,
d) Mücbir sebep hali ilan edilen tarih ile mücbir sebebin sona erdigi tarih arasinda verilmesi gereken vergi beyannameleri ve bildirimlere istinaden gerek bu dönemde tahakkuk eden gerekse mücbir sebebin sona erdigi tarihten sonra mücbir sebep nedeniyle verilme süresi uzayan ve uzatilan süre içerisinde verilen beyanname ve bildirimlere istinaden tahakkuk edecek amme alacaklarinin (Bakanligimizca tecili uygun görülmeyenler hariç),
bu Tebligde öngörülen sartlarla tecil ve taksitlendirmeye tabi tutulmasi uygun görülmüstür.
Kapsama giren borçlular
MADDE 5 – (1) Dogal afetin meydana geldigi tarih itibariyla mücbir sebep hali ilan edilen Artvin Iline bagli Murgul Ilçesinde faal mükellefiyet kaydi bulunan mükelleflerden;
a) Merkezleri yönünden dogal afetin meydana geldigi yer vergi dairesinde mükellefiyeti bulunanlarin ülke genelindeki tüm vergi dairelerine,
b) Subeleri yönünden veya yalnizca süreksiz mükellefiyetleri nedeniyle dogal afetin meydana geldigi yer vergi dairesinde mükellef bulunanlarin yalnizca bu vergi dairesine,
olan ve tecil edilebilecek alacaklar yönünden bu Teblig kapsaminda bulunan borçlari bu Teblige göre tecil ve taksitlendirilebilecektir.
(2) Dogal afetin meydana geldigi yerde, bu afetin meydana geldigi tarihten önce mükellefiyetini terk edenler ile bu tarihten sonra mükellefiyet tesis edenlerin, sadece dogal afetin meydana geldigi yerdeki vergi dairesine olan ve tecil edilebilecek alacaklar yönünden bu Teblig kapsaminda bulunan borçlarinin tecil ve taksitlendirilmesi mümkündür.
(3) Kapsama giren borçlular yönünden örnek olaylar asagida yer almaktadir.
a) Dogal afetin meydana geldigi tarihte Murgul Malmüdürlügünde merkezi itibariyla mükellefiyet kaydi bulunan borçlunun, Murgul Malmüdürlügü ile Çanakkale Ili Biga Vergi Dairesine olan ve tecil edilebilecek alacaklar yönünden kapsama giren borçlarinin bu Tebligde yapilan açiklamalara göre tecil ve taksitlendirilmesi mümkün bulunmaktadir.
b) Dogal afetin meydana geldigi tarihten önce Murgul Malmüdürlügündeki mükellefiyeti sona eren borçlunun, sadece Murgul Malmüdürlügündeki tecil edilebilecek alacaklar yönünden kapsama giren borçlari bu Teblige göre tecil ve taksitlendirilecek, ülke genelindeki diger vergi dairelerine olan borçlari bu kapsamda taksitlendirilemeyecektir.
c) Dogal afetin meydana geldigi tarihten sonra Murgul Malmüdürlügünde mükellefiyet tesis ettiren borçlunun, Murgul Malmüdürlügü ile Bolu Ili Gerede Vergi Dairesine borçlu olmasi durumunda sadece Murgul Malmüdürlügündeki tecil edilebilecek alacaklar yönünden kapsama giren borçlari bu Teblige göre tecil ve taksitlendirilecektir.
ç) Dogal afetin meydana geldigi tarih itibariyla Murgul Malmüdürlügünde süreksiz mükellefiyet kaydi bulunan borçlunun sadece Murgul Malmüdürlügündeki tecil edilebilecek alacaklar yönünden kapsama giren borçlari bu Teblige göre tecil ve taksitlendirilecek, ülke genelindeki diger vergi dairelerine olan borçlari bu kapsamda taksitlendirilemeyecektir.
d) Dogal afetin meydana geldigi tarih itibariyla Murgul Malmüdürlügünde sube olarak mükellefiyet kaydi bulunan borçlunun sadece Murgul Malmüdürlügündeki tecil edilebilecek alacaklar yönünden kapsama giren borçlari bu Teblige göre tecil ve taksitlendirilecek, mükellefin ülke genelindeki diger vergi dairelerine olan borçlari bu kapsamda taksitlendirilemeyecektir.
Basvuru süresi ve sekli
MADDE 6 – (1) Bu Teblig kapsaminda tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için mükelleflerin 30/6/2016 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulunduklari vergi dairelerine tecil ve taksitlendirme talep formu ile basvuruda bulunmalari gerekmektedir.
(2) Bu kapsamda tecil talep edecek mükellefler tüm borçlari için tecil ve taksitlendirme talebinde bulunabilecekleri gibi fer’ileri de dâhil olmak sartiyla tercih edecekleri borçlari için de talepte bulunabileceklerdir.
(3) Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydi bulunan mükellefler, her bir vergi dairesine olan borçlari için ayri ayri talepte bulunacaklardir.
(4) Bu Teblig kapsamindaki basvurularin posta yoluyla yapilmasi mümkün olup, bu takdirde basvuru dilekçelerinin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildigi tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise vergi dairesi kayitlarina intikal ettigi tarih basvuru tarihi olarak dikkate alinacaktir.
Taksit süresi ve tecil faizi
MADDE 7 – (1) Bu Teblig kapsaminda yapilan basvurular 6183 sayili Kanunun 48 inci maddesi ve tecile iliskin diger mevzuat çerçevesinde degerlendirilecek ve talebi uygun görülen mükelleflerin borçlari azami 24 ay (katma deger vergisi ve özel tüketim vergisi ile bunlarin fer’ileri azami 12 ay) süre ile taksitlendirilebilecektir.
(2) Tecil edilen bu borçlara tecil faizi uygulanmayacaktir.
Diger hususlar
MADDE 8 – (1) Bu Teblig kapsaminda tecil ve taksitlendirmeden yararlanmak üzere basvuruda bulunan mükelleflerin tecil talepleri, bu Tebligde belirlenen hususlar ile tecile iliskin diger mevzuatla belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde degerlendirilerek sonuçlandirilacaktir.
(2) Bu Teblig kapsaminda tecil edilen borçlar için mükelleflere; ödenecek taksit tutarlarini ve taksitlerin vade tarihlerini (taksitlerin vade tarihi olarak her ayin son is günü belirtilecektir) gösteren bir yazi teblig edilecektir. Ayrica, teblig edilen yazida tecil edilen borçlarin tecil sartlarina uygun ödenmemesi halinde, tecil sartlarinin ihlal edilmis olacagi ve amme alacaginin cebren takip ve tahsil edilecegi hususuna yer verilecektir.
(3) Bu Teblig kapsaminda olup, bu Tebligin yayimi tarihinden önce;
a) Tecil edilmis ve tecil sartlarina uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarinin, bu Tebligin yayimi tarihinden sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarina, müracaat tarihlerinden bu Tebligin yayimi tarihine kadar geçerli olan tecil faizi oranlari uygulanacak, bu Tebligin yayimi tarihinden sonra ise tecil faizi hesaplanmayacaktir.
b) 6183 sayili Kanunun 48 inci maddesine göre tecil talebinde bulunan ancak talepleri degerlendirme asamasinda olan mükelleflerin tecil talepleri bu Teblig kapsaminda belirlenen azami süreler de göz önünde bulundurularak sonuçlandirilacak, bu çerçevede basvuruda bulunan mükelleflerin borçlari için ilk müracaat tarihinden bu Tebligin yayimlandigi tarihe kadar geçerli olan tecil faizi oranlari uygulanacak, bu Tebligin yayimi tarihinden sonra ise tecil faizi hesaplanmayacaktir.
(4) Bu Teblig kapsaminda borçlari taksitlendirilen mükelleflere, tecil ve taksitlendirilen borçlarinin % 10’unu ödemis olmalari ve vadesi geçmis baskaca bir borcunun bulunmamasi sartlariyla vadesi geçmis borcunun bulunmadigina dair yazi verilecektir.
(5) Motorlu tasitlar vergisinden borcu olan mükelleflerin, bu Teblig ile getirilen düzenlemeden yararlanmak üzere her bir tasit itibariyla hesaplanacak toplam borç tutari için basvuruda bulunmalari zorunludur. Bu Teblig kapsaminda motorlu tasitlara iliskin vergi ve diger amme alacaklarinin da tecili uygun görülmüs olmakla birlikte, bu türden borçlari tecil edilmis mükelleflerin, maliki olduklari tasita iliskin satis ya da devir yapabilmeleri için tecil edilen borçlarini defaten ödemeleri gerekmektedir.
(6) Bu Teblig kapsaminda yapilan taksitlendirmelere uygun ödemede bulunulmamasi halinde tecil ihlal edilmis olacaktir. Ancak mükelleflerin taksitlendirme süresi içerisinde tecilin geçerli sayilmasi yönünde talepte bulunmalari halinde bu talepleri tecili yapan makam tarafindan degerlendirilerek sonuçlandirilacaktir.
(7) Bu Tebligde belirtilen sürede yapilmayan tecil ve taksitlendirme basvurulari Tahsilat Genel Tebligi (Seri: A Sira No: 1) ile tecile iliskin diger mevzuatla belirlenen usul ve esaslara göre degerlendirilerek sonuçlandirilacaktir.
(8) Bu Teblige göre yapilacak teciller hakkinda da Tahsilat Genel Tebligi (Seri: A Sira No: 1)’nde, teminat uygulamasina ve tecil edilecek borç için tatbik edilmis hacizlere iliskin yapilan açiklamalar dikkate alinacaktir.
(9) 213 sayili Kanun ile 6183 sayili Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçilar, kanuni temsilciler ve ortaklar gibi asil amme borçlusu disinda amme borçlusu sayilan kisiler de bu Teblig ile getirilen düzenlemeden sorumlu olduklari tutar için talepte bulunmalari halinde yararlanabileceklerdir.
Yürürlük
MADDE 9 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.